Narodni muzej Slovenije Muzej

Odprto

PO–NE od 10. do 18. ure,
ČE. od 10. do 20. ure. 

Vstopnina: od 4 € do 12 €.

Prost vstop: vsako prvo nedeljo v mesecu; predšolski otroci,
invalidi, novinarji, člani Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a.

Cena delavnic: 4 € do 5,5 €.

Cena učnih ur: enaka vstopnici, za učno uro doplačila ni.

Naslov

Prešernova 20,
1000 Ljubljana

Telefonska številka

01/ 241 44 00
01/ 24 14 439
051 384 888

Stalne razstave

 • Rimski lapidarij Narodnega muzeja Slovenije

  Narodni muzej Slovenije se ponaša z zbirko več kot dvesto kamnitih spomenikov z latinskimi napisi iz Emone,  ižanskega kota, Trojan, Zasavja in Dolenjske. Vsak rimski kamnit spomenik z napisom je ob pomanjkanju sočasnih pisnih virov prvovrsten zgodovinski dokument svojega časa. Zato so antični napisi najpomembnejši vir za proučevanje politične, vojaške, socialne in gospodarske zgodovine  zdajšnjega slovenskega prostora ter za raziskovanje organizacije rimskega imperija.

 • Zgodbe s stičišča svetov

  Razstava razkriva čas od starejše kamene dobe do poznega srednjega veka na ozemlju Slovenije. Na tem prehodnem območju so se od najstarejše preteklosti stikali različni geografski, klimatski, etnični, politični, jezikovni in drugi svetovi. Razstavna pripoved je grajena na zgodbah, ki izhajajo iz razstavljenih predmetov. Poleg najimenitnejših eksponatov, kot so neandertalčeva piščal iz jame Divje babe, situla z Vač, rimski medaljon s podobo cesarja Avgusta, kip emonskega meščana, zgodnjesrednjeveški nakit in meči iz dobe viteštva, je predstavljenih še na stotine manj znanih predmetov s prav tako zanimivimi zgodbami. Te so večplastne in včasih tudi skrivnostne, vse skupaj pa ustvarjajo pisan mozaik – podobo preteklosti na stičišču svetov.

 • Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije

  Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije je ena najstarejših zbirk, ki so se oblikovale kmalu po ustanovitvi Deželnega muzeja za Kranjsko leta 1821. Nastala je predvsem z darovi premožnih domovljubov: trgovcev, popotnikov, misijonarjev, visokih državnih uradnikov in diplomatov. Leta 1846 je vitez Anton pl. Lavrin, avstrijski generalni konzul v Egiptu, tedanjemu Deželnemu muzeju v Ljubljani poklonil egipčansko mumijo v poslikani leseni antropomorfni krsti, večino drobnih kipcev pa je v svoji oporoki leta 1912 muzeju zapustil Jožef Svegel.

  Hieroglife na krsti je že leta 1866 prevedel Albert Kosmač, prvi slovenski orientalist, iz njih pa je razvidno, da je bil mumificirani A-keswy-ta svečenik v Amonovem templju v Karnaku, živel pa je v nemirnem poznem obdobju v času 25. ali 26. dinastije (7.–6. stol. pr. Kr.). Krsta in mumija sta bili v letih 2000–2002 temeljito konservirani in restavrirani. Ob tem so bile narejene tudi številne raziskave.
  Krsta in mumija sta sedaj predstavljeni v prostoru, ki spominja na grobnico, v pritličnem hodniku muzejske stavbe, skupaj z izsledki predvsem nedestruktivnih raziskav. Kratek film na lahkoten način predstavi dolgoletno konserviranje in restavriranje ter raziskovanje krste in mumije.

  To je danes edina staroegipčanska antropomorfna krsta s človeško mumijo v Sloveniji.

Pedagoški programi

 • V gosteh pri emonskem meščanu

  Na delavnici se bomo pridružili emonskemu meščanu Narmusu, ki nas bo popeljal v rimski vsakdan. V njegovi družbi bomo spoznali rimsko kuhinjo, igre, vojsko, promet in rimske bogove ter kako izgnati zle duhove. Delavnico bomo zaključili z izdelavo naglavnega venca.

  | OŠ/2 |
 • Odkrivamo življenje jamskih ljudi

  Pridružili se bomo Živi iz muzeja ter pobegnili v najstarejše obdobje zgodovine. Delavnica poteka v »jami«, kjer otroci skozi zgodbo spoznavajo življenje jamskih ljudi. Preizkusijo se tudi v praktičnih dejavnostih: izdelavi ognjišča, tipanju in ugotavljanju različnih materialov, vrtanju luknjic v kost, strganju kož. V vrtec se otroci vrnejo s svojo jamsko slikarijo.

  | V |
 • Je vse zlato, kar se sveti?

  Na novi stalni arheološki razstavi je razstavljena pepelnica s stekleno žaro, ki je bila v depoju muzeja shranjena že več desetletij. V konservatorsko-restavratorski delavnici so ob obravnavi pepelnice naleteli na pravo presenečenje – v žari so se skrivali novec, fibula in zlat prstan! Spoznavali bomo delo konservatorja-restavratorja in njegovo vlogo v muzeju. Tudi sami se bomo preizkusili v reševanju kulturne dediščine – odlomke razbitega predmeta bomo očistili, jih zlepili, manjkajoče dele dopolnili in tako poskušali poustvariti prvotni videz predmeta.

  | OŠ/1, 2 |
 • Koliščarji in izgubljeno bodalo

  V vlogi bakrenodobnih koliščarjev bomo pobegnili v čas, ko je Ljubljansko barje še prekrivala voda. Odkrivali bodo najdišča bakrene rude, trgovali z zaščitnimi talismani, se preizkusili v tkanju, prodali bobrov kožuh in se naučili določiti starost deblaka! Na ustvarjalnem delu ponujamo prikaz ulivanja bakrenih predmetov.

  | OŠ/2 |
 • Razvoj pisave

  Na delavnici se bomo seznanili z različnimi vrstami pisav, vse od začetnih zapisov v pradavnini pa do sodobnih pisav, kakršne uporabljamo danes. Spoznali bomo zgodovino tiska in preučili novosti, ki jih je prinesel. Pokukali bomo tudi v muzejsko knjižnico, kjer med drugim hranimo pestro gradivo iz prejšnjih stoletij in tiske posebnega zgodovinskega pomena. Za konec se bomo vrnili v čas srednjega veka in se preizkusili v vlogah srednjeveških pisarjev.

  | OŠ/2 |
 • Arheologija pa te fore

  Posebna oblika vodenega ogleda je namenjena splošni seznanitvi obiskovalcev z Narodnim muzejem Slovenije. Vodeni ogled poteka z otipom nekaterih replik, praktičnimi prikazi in oblačenjem v oblačila. Učenci in dijaki v strjeni obliki spoznajo najpomembnejše najdbe: piščal z Divjih bab, idol z Ljubljanskega barja, staroegipčansko mumijo, situlo z Vač, kupom emonskega meščana in drugimi.

  | OŠ/2, 3, SŠ |
 • Jamski ljudje in piščal

  Na delavnici bomo podrobneje predstavili eksponat svetovnega pomena, neandertalčevo piščal,iz jame Divje babe. Pojasnili bomo razvoj človeka, ki je pomemben za razumevanje pomena arheološke najdbe. Tematika bo predstavljena na podlagi razstavljenega predmeta, slikovnega gradiva, predmetov na otip, poleg tega pa tudi praktično prikazali izdelavo neandertalčeve piščali. Program bomo sklenili s kratkim ustvarjalnim delom ali družabno igro.

  | OŠ/3 |
 • 150.000 let prazgodovine v eni šolski uri

  Od neandertalca do kromanjonca, od kamenih orodij do najbolj umetelno oblikovanega nakita halštatiskih kneginj, od koliščarjev do mojstrov železa, od bronastodobnih bojevnikov do keltskih konjenikov, od najstarejše piščali na svetu do situle z Vač – skoraj vsi predmeti iz vaših učbenikov. Spoznajte najdaljše in najstarejše obdobje človeške zgodovine kot slikoviti tehnološki napredek družbe. Vodstvo vključuje prikaz izdelave neandertalčeve piščali ter otip prazgodovinskih predmetov.

  | OŠ/3, SŠ |
 • Rimske zgodbe s stičišča svetov

  Približno pet stoletij je bilo ozemlje današnje Slovenije del velikega Rimskega imperija. Razstava o rimski dobi na ozemlju današnje Slovenije nam z več kot tisoč predmeti iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije predstavlja najnovejša dognanja domačih raziskovalcev. Zgodbe, ki jih pripovedujejo razstavljeni predmeti, kot mozaični kamenčki sestavljajo sliko o rimski dobi na ozemlju današnje Slovenije. Program zajema otip predmetov, oblačenje v rimska oblačila ter vonjanje.

  | OŠ/3, SŠ |
foto: Tomaž Lauko

Narodni muzej Slovenije-Metelkova Muzej

foto: Tomaž Lauko
Odprto

TO–NE od 10. do 18. ure. 

Vstopnina: od 4 € do 12 €.

Cena delavnic: 4 € do 5,5 €.

Cena učnih ur: enaka vstopnici, za učno uro doplačila ni.

Prost vstop: vsako prvo nedeljo v mesecu; predšolski otroci, invalidi, novinarji, člani Slovenskega muzejskega društva
in ICOM-a.

Naslov

Maistrova ulica 1
1000 Ljubljana

Telefonska številka

01/ 23 07 030
01/ 24 14 439
051 384 888

Stalne razstave

 • Zgodovinske in umetnostne zbirke

  Razstavljene muzealije  pričajo o načinih življenja in dela na Slovenskem skozi zadnjih pet stoletij, o ustvarjalnosti in spretnosti naših prednikov in pomenijo neizčrpen vir navdiha za nove generacije. Mnogi eksponati so povezani z znamenitimi možmi in ženami ter mesti, vasmi in gradovi po vsej državi. Pred obiskovalcem se razprostre izjemna pestrost zvrsti, oblik in okrasov, materialov in tehnik izdelave, ki so se spreminjali skozi kulturno zgodovino od gotike, renesanse, baroka, rokokoja in klasicizma do empira, bidermajerja, historizma, secesije, art dekoja in modernizma.

Občasne razstave

 • V dobrih rokah. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije

  Od novembra 2018 do maja 2019.

  Oddelek za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije je najstarejša strokovna ustanova s svojega področja v Sloveniji. Njegovi sodelavci konservatorji-restavratorji so specializirani za posamezne materiale. V šestdesetih letih delovanja so se na oddelku oblikovali temelji sodobnega muzejskega konservatorstva-restavratorstva na Slovenskem, njegovo delovanje pa je ključnega pomena za ohranitev premične kulturne dediščine od prazgodovine do sodobnosti.

  Delo muzejskih konservatorjev-restavratorjev pa je širši javnosti dokaj neznano. To vrzel bomo zapolnili z razstavno pripovedjo, ki bo nanizala in ovrednotila nekaj zanimivejših restavratorskih posegov.

   

 • 33 dni. 100 let Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

  Od oktobra 2018 do aprila 2019.

   Po burnem političnem dogajanju – na začetku oktobra 1918 je bil v Zagrebu ustanovljen Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki mu je načeloval dr. Anton Korošec –, sta hrvaški sabor in ljudski shod v Ljubljani 29. oktobra 2018 razglasila ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s prestolnico v Zagrebu. Konec oktobra je bila v Ljubljani ustanovljena Narodna vlada SHS, najvišji zakonodajni in upravni organ v Sloveniji. Država SHS pa je prenehala obstajati že 1. decembra 1918, ko se je s Kraljevino Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s prestolnico v Beogradu.

  Z razstavo bomo obeležili 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrskega državnega okvira in ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov (1918–2018). Pripravljamo jo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Arhivom Republike Slovenije in več drugimi ustanovami.

Pedagoški programi

 • Živalce, kam ste se skrile?

  Prek basni bomo spoznali dragocene nauke in poskušali ugotoviti, kaj nam sporočajo. Skupaj bomo preiskali vse kotičke muzeja in poiskali predmete, na katerih so živali zapisane in upodobljene, ter se naučili tudi marsikaj novega o muzejskih predmetih. Za konec bomo izdelali lutke živali, ki nastopajo v naših basnih, ter se prelevili v lutkarske mojstre in uprizorili kratko predstavo!

  | V, OŠ/1 |
 • Pika za piko, barva na platno. Kako so nastale velike umetnine?

  Narodni muzej Slovenije v depojih hrani obširno zbirko likovnih del različnih slovenskih ustvarjalcev. Nekatera izmed njih si lahko ogledamo tudi na stalni razstavi. Na delavnici se bomo seznanili z osnovnimi pojmi slikarske umetnosti in tehnike slikanja. S pomočjo ugank bomo spoznali izbrana umetniška dela in si ob koncu izdelali lastno umetnino po navdihu slovenskih impresionistov.

  | OŠ/1 |
 • Zgodla, stari!

  Sprehod skozi študijske zbirke nas popelje skozi čas od 14. stoletja do danes. Razstavljeni predmeti pripovedujejo o načinu življenja in dela na Slovenskem skozi zadnjih sedem stoletij, o ustvarjalnosti in spretnosti naših prednikov. Mnogi so povezani z znamenitimi možmi in ženami ter z mesti, vasmi in gradovi po vsej državi. Pred obiskovalcem se razprostre izjemna pestrost zvrsti, oblik in okrasov, materialov in tehnik izdelave, ki so se spreminjali skozi kulturno zgodovino od gotike do modernizma.

  | OŠ/3, SŠ |
 • Medalja za zmago!

  Sabljaški mojster Rudolf Cvetko je prvi Slovenec, ki je osvojil olimpijsko medaljo. Na delavnici se bomo sprehodili med njegovimi odlikovanji ter se naučili nekaj zanimivosti o tem športu, preizkusili se bomo v sabljanju, spoznali nekaj osnovnih korakov napada in obrambe ter si za konec priigrali lastno priznanje!

  | OŠ/1, 2 |
 • Možiček Kopitljaček

  Veste, da v Narodnem muzeju Slovenije hranimo bogato zbirko igrač in otroške opreme? Nekaj zanimivih kosov si lahko ogledate tudi na stalni razstavi. V številnih predalih nas pričakujejo raznovrstne igrače, s katerimi so si otroci v preteklosti krajšali dneve. Ogledali si jih bomo od blizu ter si ta konec izdelali igračo Kopitljačka.

  | V4+, OŠ/1 |
foto: Alja Vute
foto: Tina Lah

Blejski grad Muzej

foto: Tina Lah
Odprto

od aprila do 14. junija od 8. do 20. ure,
od 15. julija do 15. septembra od 8. do 21. ure,
od 16. septembra do oktobra od 8. do 20. ure,
od novembra do marca od 8. do 18. ure.

 

Vstopnina: študenti 6 €, otroci od 4. do 14. leta 3,5 €; otroške skupine od 10 do 21 oseb 3,5 €; otroške skupine  več kot 22 oseb 3 €.

Naslov

Grajska cesta 61
4260 Bled

Telefonska številka

04/  576 84 55

Stalne razstave

 • Zgodovina Bleda in okolice

  Bled z okolico je izjemen primer, kako so ljudje skozi tisočletja uporabljali svoje okolje glede na naravne danosti in  razmere bivanja ter kako se je razvijala njihova kultura. O tem  priča muzejska razstava, ki jo je v  štirinajstih sobah nekdanjih bivalnih prostorov na gradu postavil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z več drugimi slovenskimi muzeji in zasebniki.

foto: Andreja Breznik

Arheološki park Ad Pirum Muzej

foto: Andreja Breznik
Odprto

SR–PE od 11. do 19. ure,
SO–NE od 10. do 19. ure.

Vstopnina: obisk muzeja in arheološkega parka je brezplačen, vodeni ogled za skupino učencev ali dijakov znaša 4€ na osebo.

Naslov

Gostilna Stara pošta,
Podkraj 100, 5273 Col

Telefonska številka

01/ 24 14 400
01/ 24 14 439
051 384 888

Stalne razstave

 • Stalna razstava

  Na Hrušici, prelazu ob cesti Logatec–Ajdovščina, je znotraj arheološkega parka, ob gostišču Stara pošta, majhna razstava, na kateri se obiskovalec lahko podrobneje seznani z najdiščem Ad Pirum (zdajšnja Hrušica) in obsežnim obrambnim sistemom trdnjav in zapornih zidov, ki je v burnem poznoantičnem obdobju ščitil Italijo in mesto Rim pred osvajalskimi vdori z vzhoda.

Pedagoški programi

 • Cesar pošilja vojake v boj!
  Dandanes vidne ruševine na Hrušici so bile pred približno 1700 leti del mogočne trdnjave, ki je bila vpeta v vojaško obrambno območje, imenovano Claustra Alpium Iuliarum. Na delavnici bodo otroci izvedeli več o samem obrambnem sistemu ter strateški vlogi trdnjave in območja zdajšnje Slovenije za Rimski imperij. Kaj je povzročilo razpad zahodnega dela imperija ter zakaj se je vzhodni obdržal še skoraj tisoč let? | OŠ/2, 3 |
 • Vojaška trdnjava Ad Pirum. Zadnji branik rimskega cesarstva
  Od zbirne točke pred gostilo Stara pošta se bomo podali na obhod poznorimske trdnjave, si ogledali ostanke obzidja in stolpov. Hkrati bomo izvedeli, zakaj so Rimljani zgradili to mogočno trdnjavo, ki je imela ključno vlogo v širšem obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum, zadnjem braniku osrčja rimskega imperija. Vodenemu ogledu sledijo ogled muzejske razstave, ki ponuja množico interaktivnih vsebin, oblačenje v rimska oblačila in otip rimskega orožja. | OŠ/3, SŠ |
foto: Andreja Breznik
foto: Tomaž Lauko

Muzej Grad Snežnik Muzej

foto: Tomaž Lauko
Odprto

od aprila do septembra od 10. do 18. ure,
od oktobra do marca od 10. do 16. ure.

Vstopnina: 3 € do 12 €.

Prost vstop: vsako prvo nedeljo v mesecu, predšolski otroci, osebe s posebnimi potrebami, novinarji, člani Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a.

Cena učnih ur: 3,5 €.

 

 

Naslov

Kozarišče 67
1386 Stari trg pri Ložu

Telefonska številka

01/ 705 78 14

Stalne razstave

 • Muzej grad Snežnik

  Romantični grad Snežnik na Notranjskem se ponaša z ohranjenim pristnim pohištvom in opremo iz druge polovice 19. Stoletja, ko ga je kot poletno in lovsko rezidenco obnovila družina saških knezov Schönburg-Waldenburg .Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, tudi znameniti nagačeni medved. K domačemu vzdušju počitniškega bivališča so prispevali klavir, biljard in gledališki kotiček, posebnost gradu je tudi soba v egipčanskem slogu. Beli grad, ki se tiho zrcali v ribniku, je obdan z zelenim parkom, okolico pa obdajajo obsežni gozdovi.

Pedagoški programi

 • Življenje v romantičnem gradu Snežnik

  Zametki gradu Snežnik segajo v čas med 10. in 11. stoletjem. Prvotno trdnjavo so različni lastniki dograjevali in spreminjali. Danes ima grad podobo in notranjo opremo iz druge polovice 19. stoletja, ko je lastništvo prevzela plemiška družina Schönburg-Waldenburg. Učenci bodo ob vodenem ogledu in s pomočjo učnih listov spoznali stanovanjsko opremo, edino ohranjeno iz tega obdobja v Sloveniji, ki lepo izraža življenje plemstva v avstro-ogrski monarhiji. Vodeni ogled popestrimo z otipom nekaterih predmetov.

  | OŠ/1,2,3, SŠ |
Primernosti pedagoških programov - okrajšave:

| V | vrtec

| V/3+ | primerno za otroke od treh let naprej

| OŠ/ 1, 2, 3 | primerno za vsa osnovnošolska triletja

| OŠ/ 6.-7. razred | primerno za šesti in sedmi razred (vseh programov se ne da razdelati točno po triletjih)

| SŠ | srednje šole